i-landproblem?

Publicerat i: Allmänt
Största i-landsproblemet idag enligt mig? 

Folk som gnäller på att folk gnäller. 

Socialamedier, vi är översvämmade, de är överallt. Folk syns, folk hörs. 
Tidningarna syns mer än någonsin i våra flöden och det hjälper dem. Internet gör att de har plats, plats för sådant som de inte hade plats för förr. De kan lägga ut saker som inte fick komma med på papper med trycksvärsta. 
Idag har de flesta stora tidningarna fler än en social sida, för mer utrymme, mer plats. 
Debattsidorna där privatpersoner får platsen att synas bara blir större och större, där har vi dagens i-landsproblem. 
- att folk inte fattar omfattningen av att alla idag får plats- 
Folk får plats att synas och höras, de får plats att få ta upp sin problematik. 
Backar vi bandet några år så fick man skicka in en insändare med sin problematik, en person om dagen fick ta bläck från pressen och uttrycka sina känslor. Resterande sållades bort som om deras röst aldrig var menad att höras, den var inte tillräckligt viktigt att lägga bläck på. 
Men idag finns platsen, idag finns sidorna. 

Och så börjar gnället, inte dom som faktiskt tar upp en debat, små problem kan många tycka. 
De kan prata om vilka superhjältar som får synas på tröjorna från HM, eller vilken text som trycks med vilket budskap beroende på vad barnet som har tröjan har för hudfärg, de kan ta upp problem med allt ifrån de mest banala sakerna som dessa till att försäkringskassan drar in personers rätt till hemhjälp. 
Många gånger skrollar jag igenom, suckar och funderar på hur folk orkar bry sig, andra gånger läser jag och förstår, nickar ingivande och hänger med i vad de menar. 
Men ALLA gånger, och då menar jag alla, uppskattar jag att de får platsen att ta upp en diskusion, en diskusion om ett ämne som rör dem, som de tycker är viktigt. 
Det är väl allas rätt, och vi alla kan ju hålla med om att med dagens internet finns platsen att få dela med sig av vad som rör ditt inre. 

Men så kommer dem, de som gnäller på att andra gnäller. 
Kommentarerna svämmar över med påhopp och hat, där de ifrågasätter hur folk kan gnälla, hur dåliga tidningarna är som tar upp detta i-landsproblem, det gnälls och gnälls och gnälls. 
Hur just den personen kan få ta platsen ifrågasätts och större delen av kommentarerna handlar om att denna person enbart skriver detta för att de vill bli kända. 
Just vid dessa kommentarer känner jag hur den svenska avundsjukan osar igenom min skärm, den liksom sprider sig från skärm till skärm och bara bolmar ut likt röken från ett fyravånings trähus i fulla lågor. 

Är det inte vettigt att folk faktiskt kan starta en diskusion enkelt idag, är det inte bra att vi kan öppna ögonen på varandra och kanske ta upp saker som man inte trodde skulle påverka någon, något som man själv kanske tycker är banalt och simpelt, eller något som man kanske själv aldrig ens skulle reagera på, men som man med dessa insändare och dess plats får upp ögonen och inser att det kanske är ett viktigt ämne ändå, man får in någon annans tankesätt och hur andra kan se på saker. 
Det öppnar upp för en diskussion, och den är öppen för alla. 
Men att tro att folk skriver om detta för att gnälla är över mitt förstånd. 
Att ifrågasätta saker och ta upp olika ämnen är inte att gnälla, det är att ge konstruktiv kritik. 
Men att gnälla och hoppa på om att ''folk vill bli kända'' det mina vänner är att gnälla. 

Att sedan gnälla över att folk idag faktiskt får plats är fantastiskt. 
Nästan alla debattatriklar och dess existens ifrågasätts i kommentarerna. 
Men jag undrar då i mitt stilla sinne om alla ni som kommenterar detta glömmer bort att det är stor skillnad på idag mot förr, då fick man inte plats, det får man idag, och då kan vissa saker som du tycker är de mest banala komma att tas upp. 
Följ med i diskusionsämnet eller stå över och scrolla vidare. 

Vi lever i nuet, och nuet tillåter även att de minsta ämnena kan tas upp och inte bara världsproblematiken. 
Kan vi inte bara komma överens om att alla har rätten till sin egen åsikt och rätten till att få ifrågasätta, de övriga kan välja hur de vill svara på den, och det borde svaras på ett mer humant sätt, med mindre gnäll. 
För att gnälla på att andra gnäller gör bara dig till gnällkärringen i mängden. 
 
Det är stor skillnad på att gnälla och att ifrågasätta. 

 
 
 
 
Barbie