Metoo… Ja ja jag vet vad ni tänker – inte en till kärring som ska tjata om detta… Men jag undrar lite om vissa borde fundera lite djupare på hur vi beter oss i vår bransch. Jag börjar inse att jag nog är den del i det här, för jag har dubbelmoral.

Det är ju ganska uppenbart att jag är kvinna. Och de flesta är som jag emot sexuella övergrepp och trakasseringar. Därför står jag såklart upp och säger ifrån om jag ser eller hör något som går över gränsen… eller gör jag det verkligen?

Jag har en blogg också. Jag har skrivit en del om detta där. När man skriver börjar man se saker. Som företagsledare inom entreprenadbranschen – som jag är – så bör man ju ha järnkoll på det här med hur män beter sig på jobbet. För det är som bekant mycket män i vår bransch. Men nu inser jag att inte ens jag har klarat mig undan. Jag lever snarare i en verklighet där sexuella ”skämt” av olika kvalitet sker dagligen.

Och ni förstår att det är där min dubbelmoral kommer in. Jag tycker ju faktiskt att det är jävligt roligt, och kom igen nu… Kul måste man ju få ha!

Men nu inser jag att jag förstör för andra när jag tycker att det här är kul? Jag förstör både för er stackars pojkar och gubbar som inte då får lära er vart gränsen går, och så förstör jag för de övriga kvinnorna i branschen som faktiskt inte tycker det är kul. Vilket det nog inte alltid är heller.

Borde jag dra en gräns? Eller borde alla andra göra det? Borde vi kanske hitta en gräns tillsammans?

Och vart ska vi i så fall dra den gränsen?

Jag vill inte vara en morsa på jobbet som springer runt och dödar humorn genom att säga ifrån varje gång någon kanske skämtar lite för grovt. Men det där skämtet borde ju helt enkelt aldrig lämna personens mun. Jag tror vi måste hjälpas åt här. I min vardag haglar det av skämt. Kanske mer i vår bransch än i andra. Jag får höra:

  • Vilken jävla röv jag har när jag böjer mig ner vid en plantering.
  • Hur mycket mitt utseende tillför till arbetsplatsen (alltså inte min
    kunskap).
  • Frågor om jag verkligen kan eftersom jag är tjej…
  • Om hur mina tuttar är i vägen för vissa jobb.
  • Om jag inte blev lite skitig under naglarna när jag huggit i.
  • Påpekanden om att jag inte kan köra maskiner, eller bära och lyfta för jag är ju tjej.
  • Vissa som ifrågasätter min menscykel när de får sig en tillsägelse.

Det här bara för att jag är tjej. Borde vi fortsätta så? Såklart inte. Men vi måste vända det tillsammans.

 

Barbie 


Barbie